ΟΛΟΙ στο ΔΡΟΜΟ

ΟΛΟΙ στο ΔΡΟΜΟ

ΟΧΙ σε νέο μνημόνιο – ΚΑΜΙΑ υποταγή

Απόψε και όσο χρειαστεί

Άρχισε ένα ακόμα «κρισιμότερο από ποτέ» τριήμερο.

Μας πνίγουν πάλι τα γνωστά τρομοκρατικά διλήμματα και οι πιέσεις.

Πήξαμε στις αναλύσεις για τις λεπτομέρειες της συμφωνίας και αν είναι λίγο ή πολύ χειρότερη από τις προηγούμενες.

Δίνουν και παίρνουν τα σενάρια για το «μυστικό σχέδιο» του Τσίπρα και του επιτελείου του: Πάει να “τη φέρει” στους δανειστές; Να κοροϊδέψει το λαό; Να ντριμπλάρει το κόμμα και τους βουλευτές του; Μήπως απλώς κοροϊδεύει τον εαυτό του;

Πράγματι οι εξελίξεις είναι πυκνές, δεν υπάρχει κανένα χρονικό περιθώριο αναμονής.

Ότι και να συμβαίνει, το σίγουρο είναι ότι εμείς δε μπορούμε να κάτσουμε με σταυρωμένα τα χέρια.

Εμείς: ο λαός, οι εργαζόμενοι, η εργατική τάξη, οι ριζοσπάστες-αγωνιστές, οι αριστεροί, οι κομμουνιστές. Εμείς, οι πολλοί είμαστε η μόνη μας ελπίδα. Με τη συνεχή, αποφασισμένη, κλιμακούμενη δράση μας.

Ναι, πολιτικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις δεν έχουν ανταποκριθεί, πολλούς μπορεί να μας έχουν απογοητεύσει, δεν υπάρχει όμως περιθώριο αναμονής.

Όπως και να έχει στους δρόμους θα κριθεί το δίκιο

Το κομβικό πρόβλημα με την συμφωνία που μαγειρεύεται ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ πόσες μονάδες πάνω ή κάτω στο ΦΠΑ, ούτε καν αν κόβει λιγότερα ή περισσότερα από τις συντάξεις. Άλλωστε και οι ίδιοι (κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ) ομολογούν ότι «η συμφωνία είναι επώδυνη, αιματηρή αλλά…»

Το ΚΟΜΒΙΚΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ότι με την κυβερνητική πρόταση και την ενδεχόμενη συμφωνία η κυβέρνηση και όλοι οι συνεργοί της αποδέχονται πανηγυρικά (για λογαριασμό όλων μας) την επικυριαρχία των δανειστών, διαιωνίζουν και επίσημα το άθλιο καθεστώς των μνημονίων, νομιμοποιούν το χρέος, επαναβεβαιώνουν ρητά την υποταγή στο ασφυκτικό, ανισότιμο, ληστρικό, αντιδημοκρατικό, ιμπεριαλιστικό, εκμεταλλευτικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και του €υρό. Τελικά η πρόταση/συμφωνία ταυτίζεται με ότι σηματοδοτούσε η επιλογή του κατάπτυστου «ναι» που ηττήθηκε συντριπτικά μόλις πριν πέντε μέρες.

Πρέπει ΤΩΡΑ μαζικά και μαχητικά να αποτραπεί αυτό το ενδεχόμενο.

Ακόμα και αν η κυβέρνηση σκοπεύει (απίθανο) ή αναγκαστεί τελικά “να τα σπάσει” με τους «θεσμούς», εμείς και πάλι οφείλουμε να είμαστε στο δρόμο, για να μην επιτρέψουμε στο μαύρο μέτωπο που τόσο καλά γνωρίσαμε: να σπεκουλάρει με τον φόβο, να τρομοκρατήσει το λαό, να κινητοποιήσει σκοτεινούς μηχανισμούς που ήδη ξετρυπώνουν από βρωμερά λαγούμια.

Να γίνει απόψε κιόλας παλλαϊκό αίτημα η άμεση, μονομερής διαγραφή του χρέους, η κατάργηση με νόμο και στην πράξη κάθε είδους μνημονίου και των συνεπειών τους. Να ξεπερνιέται ο φόβος για τη ρήξη με ΕΕ/€.

Να ζυμωθεί πλατύτερα αυτό που ήδη γίνεται κτήμα όλο και μεγαλύτερου τμήματος του ελληνικού λαού: ότι η ΕΕ δεν αλλάζει, ότι το € είναι εργαλείο υποταγής, ότι μέσα σε αυτό το μαντρί χαΐρι δε γίνεται. Ότι όχι μόνο πρέπει να πάψει ο φόβος για την έξοδο αλλά η αποδέσμευση να γίνει και αυτή παλλαϊκό αίτημα.

Να ζυμώνεται πλατιά ότι όσο στα ΜΜΕ, στις τράπεζες, στο φάρμακο-υγεία, στις εισαγωγές-εξαγωγές, στην ενέργεια, στις μεταφορές κάνουν, όπως τώρα ανενόχλητοι, κουμάντο μια χούφτα καπιταλιστές καμιά κυβέρνηση ανεξαρτήτως προθέσεων δεν μπορεί όχι να ασκήσει φιλολαϊκή πολιτική αλλά ούτε καν να σταθεί. Να απαιτήσουμε άμεσα μέτρα σε αυτή την κατεύθυνση.

Να αποτελέσει η λαική κινητοποίηση αυτών των ημερών βήμα στην οργάνωση της πάλης, στην ανασύνταξη του κινήματος, αποκρυστάλλωμα του λαικού σκιρτήματος της περασμένης Κυριακής για να μην εξανεμιστεί.

Απόψε στο Σύνταγμα στις 7:30 μμ κάποιοι καλούν στη «γιορτή του ΟΧΙ», το ΠΑΜΕ καλεί στην Ομόνοια, οι πρώην «πρωτοβάθμιοι» στο Μουσείο. Φαντάζομαι και ελπίζω όλοι να καταλήξουν στο Σύνταγμα καθένας με τα συνθήματα και τα πανό του (αντίστοιχα και σε άλλες πόλεις).

Το θέμα ο καθένας μας να συμβάλει με κάθε τρόπο ώστε όσο περισσότερος κόσμος να βρεθεί στο δρόμο. Το θέμα είναι εκεί που χτυπάει ο λαϊκός παλμός να είμαστε και εμείς ώστε να αποτρέψουμε η όποια «γιορτή του ΟΧΙ» να μεταλλαχθεί σε φιέστα του ναι.

Να συναντηθούμε με φίλους και γνωστούς, γείτονες και συναδέλφους και να ξαναφωνάξουμε όσο φτάνει η φωνή μας, απόψε και όσο χρειαστεί:

ΟΧΙ

 

 

 

 

 

 

 

 

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΣΥΝΘΗΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟ

Υπάρχει το παλιό ανέκδοτο: «μία η ντουντούκα – δυο η πορεία» ΑΛΛΑ επειδή μπορεί να υπάρχει έλλειψη, ας γίνει ο καθένας μας μια ντουντούκα. Με αυτό το σκεπτικό καταγράφω ενδεικτικά κάποια συνθήματα που θεωρώ σχετικά/επίκαιρα, από το κλασικό ρεπερτόριο, αλλά και νεότερες ιδέες (όχι απαραίτητα δικές μου). Φυσικά είναι απαραίτητος ο εμπλουτισμός με σχετικές ιδέες και προτάσεις από όλους μας.
(Ρίξτε, οι γνωστοί, και κανά σήμα μη χαθούμε στη λαοθάλασσα)

όχι σε μνημόνιο, καμιά υποταγή – διαγραφή του χρέους και ανατροπή

όχι σε μνημόνιο, καμιά υποταγή – ρήξη αποδέσμευση κ ανατροπή

όχι σε μνημόνιο, καμιά υπογραφή – ρήξη αποδέσμευση κ ανατροπή

όχι σε μνημόνιο, καμιά υποταγή – διαγραφή του χρέους κ αποδέσμευση

ή με το λαό – ή με το ευρώ

μαζί με το λαό – έξω απ’ το ευρώ

φονιάδες, ληστές, υποκριτές είν’ οι ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές

εμπρός λαέ έξω απ την ΕΕ

εμπρός λαέ μην τους φοβηθείς – τώρα με το όχι της ανατροπής

εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι – ο μόνος δρόμος είναι αντίσταση και πάλη

αγώνας ρήξη ανατροπή – η ιστορία γράφεται με ανυπακοή

 

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.