ΟΛΟΙ στο δρόμο απόψε και όσο χρειαστεί

ΟΛΟΙ στο δρόμο απόψε και όσο χρειαστεί

(φαντάζομαι ότι ανεξάρτητα από τα διάφορα καλέσματα

απόψε στις 7:30 – 8:00 όλοι θα έχουν καταλήξει στο Σύνταγμα)

ΣΗΜΕΡΑ:
Να μην ψηφιστεί, να μην κυρωθεί η συμφωνία
Να μη σταθεί η νεότευκτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία “πλυντήριο” και καμία κυβέρνηση μειοψηφίας

Δεν είναι ώρα για πολλά λόγια.

Με την αποδοχή της «συμφωνίας» η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και η Κυβέρνηση ξεδιάντροπα και απροκάλυπτα προδίδουν όχι μόνο τη λαϊκή βούληση, όπως εκφράστηκε και στο πρόσφατο δημοψήφισμα, αλλά ακόμα και τις δικές τους διακηρύξεις και δεσμεύσεις. Είναι συνεργοί (και όχι θύματα όπως παρουσιάζονται) στο «πραξικόπημα των δανειστών». Δεν είναι μόνο τα βάρβαρα μέτρα. Είναι η παραβίαση ακόμα και της αστικής νομιμότητας και αστικής δημοκρατίας: αποτέλεσμα δημοψηφίσματος, κυβέρνηση μειοψηφίας με τη σύμπραξη των «τελειωμένων» μνημονιακών ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΠΟΤΑΜΙ. Εκχωρούν πανηγυρικά εθνική κυριαρχία. Είναι δημοκρατική εκτροπή. Και όλα αυτά με τη σφραγίδα «πρώτη φορά Αριστερά».

Τα επιχειρήματα τους δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από το σκεπτικό των κάθε λογής Τσολάκογλου της Ιστορίας «εμείς θα διαχειριστούμε την κατοχή ηπιότερα από τους κατακτητές» ή «ο δικός μας Τσολάκογλου είναι πιο ανθρώπινος από τους άλλους, τους δεξιούς, Τσολάκογλου».

ΣΥΡΙΖΑ και Κυβέρνηση ανακυκλώνουν τις τελευταίες μέρες τη συστημική, τρομολαγνική ορολογία-σημειολογία και τα σχετικά διλήμματα που μέχρι πριν μια εβδομάδα υποτίθεται αποκήρυσσαν (grexit, κούρεμα καταθέσεων, εθνική καταστροφή, ανθρωπιστική κρίση κλπ) αν τυχόν υπάρξει ρήξη. Δεν απολογούνται όμως για τα ψέματα που έλεγαν:

 • είτε όταν διαβεβαίωναν ότι τα παραπάνω είναι απλώς κατασκευασμένα και αδύνατα σενάρια αυτών που θέλουν να εκβιάσουν το λαό
 • είτε όταν έλεγαν ότι το «ευρώ δεν είναι φετίχ», «εμείς δεν είμαστε πάση θυσία υπέρ του ευρώ/ΕΕ», «πρώτα το λαϊκό συμφέρον και μετά το ευρώ/ΕΕ» κλπ

Δεν είναι τυχαίο ότι τα ΜΜΕ (ο ίδιος ο «τρισκατάρατος ΣΚΑΙ») εκθειάζει τις τελευταίες μέρες «την υπευθυνότητα» και «το πατριωτικό πνεύμα» του Τσίπρα το ότι έθεσε δήθεν «τα συμφέροντα της χώρας πάνω από το κόμμα του».

Δεν είναι τυχαία η άθλια συνέντευξη του Τσίπρα χτες το βράδυ με τις βελούδινες ερωτήσεις και τις θρασύτατες απαντήσεις, τα ψέμματα και τον αποπροσανατολισμό.

Δυστυχώς όλες οι οργανωμένες πολιτικές δυνάμεις που αυτοπροσδιορίζονται στην Αριστερά φαίνεται να έχουν εδώ και μέρες αποδεχτεί τη συμφωνία ως δεδομένη, ψηφισμένη, επικυρωμένη, οπότε και καλούν απλώς το λαό «να μπλοκάρει τα μέτρα στην πράξη /κατά τόπους» ή να «διεκδικήσει μέτρα ανακούφισης». Για αυτή την παράδοση αλλού φταίνε οι αυταπάτες και τα στρατηγικά αδιέξοδα, αλλού φταίει το βόλεμα και ο φόβος για την ρήξη (όπως και αν αυτός καμουφλάρεται). Αλλά αυτό είναι μεγάλη κουβέντα και όχι για σήμερα.

Η δειλή και καθυστερημένη διαφοροποίηση βουλευτών και τάσεων του ΣΥΡΙΖΑ (Αριστερή Πλατφόρμα, ΚΟΕ, ΔΕΑ κλπ) σε καμία περίπτωση δεν τους αθωώνει, δεν τους καθιστά αξιόπιστη, φιλολαϊκή εναλλακτική. Όλο το προηγούμενο διάστημα δεν ενημέρωσαν το λαό, δεν προσπάθησαν να κινητοποιήσουν-οργανώσουν το λαό. Ακόμα και την τελευταία στιγμή την περασμένη Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή που ήξεραν πλέον, καθαρά και βέβαια, που πάει το πράγμα δεν εξάντλησαν έστω τις εσωκομματικές/κοινοβουλευτικές τους αντιστάσεις. Έβαλαν απλά έναν ακόμα αστερίσκο λίγο πιο bold. Επέμειναν να πατούν σε δυο βάρκες: από τη μια διάσωση της υστεροφημίας ή/και πολιτικής προοπτικής τους εντός/εκτός ΣΥΡΙΖΑ, από την άλλη να «μη σπάσουν αυγά» σε κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ. Επέτρεψαν έτσι αφενός στον Τσίπρα να πάρει τους 251 ψήφους την περασμένη Παρασκευή, να πάει «σταθερός» στη διαπραγμάτευση και αφετέρου άφησαν ανοιχτό το δρόμο για τη συγκρότηση του νέου κοινοβουλευτικού μπλοκ του ΝΑΙ, τη λειτουργία κυβέρνησης μειοψηφίας και την αποφυγή εκλογών που συμφέρει όλο αυτό το μπλοκ.

Επειδή τα πολλά λόγια είναι φτώχεια

Η συμφωνία είναι εγκληματική. Οι συνέπειες τις θα είναι τραγικές σε επίπεδο κινήματος, πολιτικό, βιοτικού επιπέδου του λαού, δημοκρατικών κατακτήσεων.

Τυχόν αποδοχή της, από το λαό αβίαστα, θα είναι ήττα συγκρίσιμη με την -ευτυχώς αποφευχθείσα- επικράτηση του ΝΑΙ στο πρόσφατο δημοψήφισμα.

Οι δικαιολογίες ότι:

 • «Η κυβέρνηση δεν είναι έτοιμη» «δεν υπάρχει σχέδιο»
 • «Η Αριστερά (ή το χ, ψ κόμμα/οργάνωση) δεν είναι έτοιμη», «δεν υπάρχει σχέδιο», «δεν υπάρχει συσχετισμός» κλπ
 • «Ο λαός δεν είναι έτοιμος», «ο κόσμος δεν είναι διατεθειμένος»

είναι απλώς

ΠΡΟΦΑΣΕΙΣ ΕΝ ΑΜΑΡΤΙΑΙΣ

ή πιο λαϊκά ΟΠΟΙΟΣ ΔΕ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΖΥΜΩΣΕΙ – ΔΕΚΑ ΜΕΡΕΣ ΚΟΣΚΙΝΙΖΕΙ

Οι πολιτική και η ταξική πάλη δε διεξάγονται σε συνθήκες εργαστηρίου, ούτε (και ζητώ συγγνώμη προκαταβολικά από τους βουδιστές) με βουδιστικούς όρους: πρώτα να αλλάξουμε όλοι τον εαυτό μας (ο καθένας διαλογιζόμενος μόνος) και μετά θα αλλάξει ο κόσμος.

Αν στο ένα άκρο είναι ο τυχοδιωκτισμός και η ανυπομονησία και στο άλλο η επανάπαυση-δειλία-ξεπούλημα, ΕΥΤΥΧΩΣ στο ενδιάμεσο υπάρχει και ένα φάσμα υγιών, αγωνιστικών επιλογών.

Προφανώς υπάρχει ανάγκη ανασύνταξης/ανασυγκρότησης του εργατικού-λαικού κινήματος και της πολιτικής πρωτοπορίας, αλλά αυτό δε μπορεί παρά να γίνει μέσα στην ταξική πάλη και μέσα στις λαϊκές μάζες.

ΟΛΟΙ στο Δρόμο απόψε και όσο χρειαστεί

Όσο δύσκολο και αν φαίνεται, ΣΗΜΕΡΑ κυκλώνουμε τη Βουλή, για να επιβάλουμε:

 • Να μην ψηφιστεί, να μην κυρωθεί η συμφωνία
 • Να μη σταθεί η νεότευκτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία-“πλυντήριο” και καμια κυβέρνηση μειοψηφίας

Απαιτούμε, ΤΩΡΑ:

 • μονομερή στάση πληρωμών – διαγραφή του χρέους,
 • εθνικοποίηση τραπεζών, ασφυκτικό έλεγχο στους μεγαλοκαταθέτες και αποτροπή φυγής των κεφαλαίων τους, διαγραφή κόκκινων λαϊκών δανείων
 • τέρμα στην ασυδοσία σε κανάλια-συχνότητες
 • κατάργηση των μνημονιακών μέτρων, ιδιαίτερα στα εργασιακά
 • καμία ιδιωτικοποίηση αντίθετα άμεση επιστροφή σε δημόσια ιδιοκτησία και έλεγχο των λιμανιών, αεροδρομίων, οδικών αξόνων, ηλετροπαραγωγής-ενέργειας, επικοινωνίων και όλως των στρατηγικών παραγωγικών τομέων και δομών
 • άμεσα μέτρα για τη λαϊκή επιβίωση, εξασφάλιση πρόσβασης με ευθύνη του κράτους παντού και σε όλους σε αγαθά/υπηρεσίες λαϊκής κατανάλωσης τρόφιμα, φάρμακα, συγκοινωνίες, ρεύμα, νερό, επικοινωνίες, παιδεία, υγεία
 • τσάκισμα του φασιστικού κινδύνου – να πάψουν τα παιχνίδια και τα χάδια στη δίκη της φασιστικής συμμορίας

Προφανώς αυτή η γραμμή διεξόδου οδηγεί και προχωράει μόνο με αποδέσμευση από ευρό, Ευρωπαική Ένωση, ΝΑΤΟ. Αυτές οι ρήξεις είναι πιο ώριμες από ποτέ στο λαό και πρέπει να ζυμώνονται καθημερινά και αταλάντευτα από όλους όσοι τις πιστεύουν, με ειλικρίνεια και θάρρος ενημερώνοντας το λαό ότι: ναι αυτές οι ρήξεις σίγουρα θα διαταράξουν την καθημερινότητα για ένα διάστημα αλλά ότι αφενός είναι η μόνη λύση και αφετέρου σίγουρα το κόστος της ρήξης είναι μικρότερο από το κόστος της υποταγής .

Καλή δύναμη

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.