Έκδοση για τα 50χρονα της ΚΝΕ

Προβληματίστηκα αρκετά για το αν θα ήταν χρήσιμο να γράψω και να αναρτήσω τα παρακάτω.

Αφενός (για λόγους που δεν είναι του παρόντος) έχω πάρα πολύ καιρό να γράψω για το ΚΚΕ, αφετέρου δεν θα είχα το χρόνο να κάνω μια ολοκληρωμένη τοποθέτηση για το θέμα. Παρόλα αυτά αποφάσισα να κάνω τώρα μια σύντομη ανάρτηση, τελικά παρακινούμενος (θα εξηγήσω παρακάτω γιατί) κυρίως από τη σύμπτωση του καλέσματος πριν λίγες ώρες από το ΠΑΜΕ σε έκτακτη συγκέντρωση αύριο, Τρίτη, το μεσημέρι ενάντια στην αντεργατική τροπολογία που έρχεται σε ψήφιση.

Σκοπός είναι να φέρω στην προσοχή κάθε ενδιαφερόμενου την εν λόγω έκδοση κάνοντας παράλληλα ένα πρώτο –έστω σύντομο και επιμέρους– σχόλιο. Για αναλυτικότερα και συνολικότερα επιφυλάσσομαι…

(με μπλε παραθέτω αποσπάσματα άλλων)

Κυκλοφόρησε λοιπόν προχτές ένθετο με τον Οδηγητή του Δεκέμβρη (έπεσε χτες στα χέρια μου και το ξεφύλλισα σήμερα) το βιβλιαράκι με τίτλο:

«Η 50χρονη πορεία της ΚΝΕ είναι η νεανική έφοδος στο μέλλον, για το νέο κόσμο, τον σοσιαλισμό-κομμουνισμό.
Υλικά της Διευρυμένης Συνόδου του ΚΣ  της ΚΝΕ
14/10/2017»

Μια τέτοια έκδοση για τον κόσμο του ΚΚΕ και της ΚΝΕ αντικειμενικά είναι βαρυσήμαντη, για καλό ή για κακό. Ας μην ξεχνάμε ότι το μεγαλύτερο μέρος του σημερινού δυναμικού του ΚΚΕ πέρασε κάποια περίοδο και από τις γραμμές τις ΚΝΕ. Η έκδοση αυτή μιλάει για ένα κομμάτι τη ζωής καθενός. Παράλληλα είναι ενδεικτική για το πώς βλέπει η ηγεσία του ΚΚΕ (πρωτίστως, και εξ αντανακλάσεως αυτή της ΚΝΕ) την ιστορία, το παρόν και την προοπτική.

Να πώς παρουσιάζεται η έκδοση στην ιστοσελιδα της ΚΝΕ

Ειδική έκδοση για τα 50 χρόνια της Οργάνωσης

«Η 50χρονη πορεία της ΚΝΕ είναι η νεανική έφοδος στο μέλλον, για το νέο κόσμο, το σοσιαλισμό – κομμουνισμό», είναι ο τίτλος της έκδοσης, η οποία περιέχει υλικά της Διευρυμένης Συνόδου του ΚΣ της ΚΝΕ, που έγινε στις 14 Οκτώβρη 2017 και σηματοδοτεί την έναρξη όλης της δραστηριότητας εορτασμού των 50 χρόνων της Οργάνωσης.

Στις σελίδες της έκδοσης θα βρούμε: Τη «Διακήρυξη του Κεντρικού Συμβουλίου για την πορεία προς τα 50 χρόνια ζωής και δράσης της ΚΝΕ», παρεμβάσεις των στελεχών του ΚΚΕ που παρακολούθησαν τις εργασίες της Διευρυμένης Συνόδου (που στην πλειοψηφία τους είχαν διατελέσει Γραμματείς του ΚΣ της ΚΝΕ), την Απόφαση του ΚΣ για την άμιλλα ανάπτυξης και οικοδόμησης των Οργανώσεων της ΚΝΕ, καθώς και την παρέμβαση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα, στη Σύνοδο.

Στην έκδοση περιλαμβάνονται, ακόμα, ορισμένα βιογραφικά στοιχεία και μια συνέντευξη του Δ. Τσιάρα, που ήταν ο πρώτος Γραμματέας της ΚΝΕ, καθώς και φωτογραφίες από την 50χρονη πορεία και δράση της ΚΝΕ.

Μικρό μόνο μέρος της έχω προλάβει να διαβάσω. Από όσα, λοιπόν, κείμενα έχω διαβάσει (κυρίως της τελευταίας 25ετίας απότην οποία έχω και προσωπική πείρα), με μια πρώτη ανάγνωση, βλέπω ότι στο επίπεδο της ιστορικής, πολιτικής ανάλυσης κινούνται στην καλύτερη περίπτωση σε μια ρηχή, βολική ανάγνωση της πραγματικότητας, σε μια ανακατασκευή ή επιλεκτική συρραφή των γεγονότων για να δικαιώσουν εκ των υστέρων πεπραγμένα, καταλήγοντας έως και στην ωμή και ξεδιάντροπη διαστρέβλωση των πάντων, τη χυδαία συκοφάντηση, τα υπονοούμενα ή και τις κραυγαλέες κατηγορίες προς πάσα (ενοχλητική) κατεύθυνση (κοινώς λάσπη στον ανεμιστήρα).

Ξαναλέω, δεν το έχω διαβάσει όλο, αλλά αμφιβάλλω αν θα υπάρχει κάτι που να ξεπερνάει σε χυδαιότητα και θράσος την τοποθέτηση του κ. Γιάννη Πρωτούλη πρώην Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ και μέλος πλέον του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ . Ο κ. ΓΠ επικεντρώνει στα βασικά “επιτεύγματα” της θητείας του: α) τη διάλυση της Σπουδάζουσας της Αθήνας της ΚΝΕ (με το πρόσχημα της δήθεν ύπαρξης «καλά οργανωμένης και περιφρουρημένης φραξιονιστικής ομάδας στην καθοδήγηση της»), β) το έναυσμα της οριστικής μετάλλαξης-μαρασμού της ΚΝΕ και γ) την “φιλότιμη” συμβολή του στο σχέδιο, των κουμανταδόρων του ΚΚΕ, για τη διαμόρφωση κλίματος πρακτορολογίας και την εμπέδωση πρακτικής προγραφών στην ΚΝΕ και στο ΚΚΕ ενόψει και του 18ου Συνεδρίου του. Ο κ ΓΠ επιμένει να αναπαράγει –τώρα πλέον πανηγυρικά και δημόσια– κατηγορίες, και μάλιστα με γενικό τρόπο, προς τους “αντικομματικούς” και “φραξιονιστές” της περιόδου που αφορούν δήθεν επαφές τους με τον οπορτουνισμό («…υπήρχε όχι μόνο συναντίληψη με τον οπορτουνισμό αλλά και απευθείας επαφές…») και τελικά ένταξης τους σε σχέδιο της  άρχουσας τάξης   («…κάθε βήμα στην επαναστατική στρατηγική αντίληψη δεν αφήνει αδιάφορο τον αντίπαλο. Ήταν ένα φιλόδοξο σχέδιο να χτυπηθεί το Κόμμα…»), εν ολίγοις δηλαδή λέει ότι οι διαφωνούντες/καθαιρεμένοι/διαγραμμένοι ήταν ΚΥΠατζήδες. Κατηγορίες που οι κουμανταδόροι του ΚΚΕ αφού τότε αρχικά χρησιμοποίησαν ευρέως για να συκοφαντήσουν, να παραμερίσουν, να διαγράψουν και να “κάψουν” κόσμο, είχαν στη συνέχεια αναγκαστεί να διαψεύσουν, σε κλειστό όμως μόνο (αλλά επισημότατο) κύκλο, ως τελικά μάλλον υπερβολικές και «εκ παραδρομής καταχωρηθείσες».

Ας μην πει κάποιος ότι έχω προσωπικό μένος. Εγώ δυστυχώς είχα απομακρυνθεί από την ΚΝΕ νωρίτερα («για να αξιοποιηθώ στην κομματική δουλειά») και επιπλέον τη συγκεκριμένη περίοδο μόλις είχα επιστρέψει από το στρατό οπότε ούτε με την ΚΝΕ είχα σχέση, ούτε με τη Σπουδάζουσα, ούτε με τα γεγονότα.

Επιφυλάσσομαι να τοποθετηθώ επί της ουσίας όχι τόσο για το πόνημα του κ. ΓΠ αλλά για τις γενικότερες… διαστροφές της έκδοσης.

Απλά μερικές ερωτήσεις μιας και πριν λίγο είδα το κάλεσμα του ΠΑΜΕ *

Η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ «καλεί τα συνδικάτα, τους εργαζόμενους σε συγκέντρωση ενάντια στην αθλιότητα της κυβέρνησης να φέρει σαν τον κλέφτη νόμο στη Βουλή για την κατάργηση του απεργιακού δικαιώματος της οργάνωσης και της πάλης των εργατών.

Η συγκέντρωση θα γίνει  αύριο Τρίτη 5 Δεκέμβρη, στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Κλαυθμώνος. Ολοι κάτω!».

«Όλοι κάτω», αλλά δε μας λέτε πώς θα κατεβούμε;

Σε ποιους απευθύνεστε;

Στους συνταξιούχους, τους άνεργους και τα επαγγελματικά στελέχη;

Και με εμάς τους εργαζόμενους τι θα γίνει;

Γιατί το ΠΑΜΕ δεν υλοποιεί την εξαγγελία του από το βήμα της συγκέντρωσης στο Σύνταγμα 9/11  αλλά και   από το site του  («Δεν πρόκειται να αποδεχτούμε κανένα νόμο που θα βάζει εμπόδια στην λειτουργία και τη δράση, στην οργάνωση της πάλης των εργαζομένων. Θα απαντήσουμε με γενική απεργία.»)  ότι θα καλέσει σε απεργία την ίδια, την μέρα της ψήφισης, όποτε και αν είναι αυτή;

Και αφού δεν τολμάει ή δεν μπορεί, γιατί δεν καλεί το απόγευμα;

Μήπως, για άλλη μια φορά,  «οποιος δε θέλει να ζυμώσει – πέντε μέρες κοσκινίζει» και  «…να πιάσει θέλω μια βροχή μια καταιγίδα, να λέω φταίει η βροχή που δε σε είδα…»   ;

 

Τελικά αυτή ήταν και η αφορμή που γράφω σήμερα, μιας και ο κ. ΓΠ (μέλος σήμερα του ΠΓ και –αν δεν κάνω λάθος– υπεύθυνος για τα εργατικά-συνδικαλιστικά) στην εν λόγω ιστορική του ανασκόπηση ξαναθυμάται με «ηρωική» αυταρέσκεια ότι «…αυτή η στάση να φρενάρουν οι αγωνιστικές διεργασίες έσπασε με κόστος και τολμηρή ενέργεια με την “απεργία απειθαρχίας” του Δεκέμβρη του 2009…»

Αναφέρεται στην διαβόητη γενική απεργία που είχε καλέσει με συνοπτικές διαδικασίες το ΠΑΜΕ (κατά παραγγελία του ΚΚΕ) ανεξάρτητα από, και χωρίς αποφάσεις σωματείων ή ομοσπονδιών και που οδήγησε στην απόλυση (επειδή εφάρμοσαν την κομματική απόφαση) ή τη διαγραφή (επειδή δεν εφάρμοσαν την κομματική απόφαση) πολλών μελών του ΚΚΕ και της ΚΝΕ (όπως θυμίζει και ο ίδιος ο ΓΠ). Μια επιλογή που εκείνο τον καιρό είχε εξυμνηθεί από την καθοδήγηση και τους κλακαδόρους της όσο λίγα επιτεύγματα του επαναστατικού κινήματος, αλλά αργότερα επιμελώς ξεχάστηκε και φυσικά ποτέ δεν επαναλήφθηκε (παρά το όργιο μέτρων που συνεχίζεται και σήμερα), χωρίς βέβαια ποτέ να επανεξεταστεί αυτοκριτικά ως λάθος.

Τι έχει να πει γι’ αυτά ο αξιότιμος κύριος ΓΠ;

 

Σε κάθε περίπτωση το βιβλιαράκι αξίζει να διαβαστεί για να βγουν συμπεράσματα για τις διαστάσεις της –από κάθε άποψης– κατάντιας της σημερινής ηγεσίας του ΚΚΕ.

 

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

*  το κάλεσμα ακόμα (23:33) δεν έχει αναρτηθεί στη σελίδα του ΠΑΜΕ (η οποία παραδόξως φαίνεται να βρίσκεται ήδη στις 11 Δεκέμβρη), αλλά φαντάζομαι μπορούμε να εμπιστευτούμε το 902.gr που δημοσιεύει σχετική ανακοίνωση (η οποία μεταβλήθηκε ελαφρώς στην πορεία της ημέρας χωρίς όμως να αλλάξει το περιεχόμενο της – πέρα από την απαλοιφή του «όλοι κάτω» ).

 

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.